Wat is een powerbank

Een powerbank is een mobiele oplader die al je smartphones, tablets, fotocamera’s, navigaties, mp3’s, videocamera’s, draagbare spelcomputers, etc. kan opladen als je geen beschikking hebt over een stopcontact. De powerbank is vaak van een klein formaat, zodat je hem makkelijk mee kan nemen, bijvoorbeeld in de trein/bus, naar school, op reis, of naar een festival. Een powerbank is ook handig wanneer je altijd bereikbaar moet zijn met je telefoon zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Voor optimaal gebruik adviseren wij om onze powerbank met een originele kabel / wandadapter van minimaal 2A op te laden. Wandadapters onder de 2A en goedkope imitatie kabels doen de fast charging in-/output te niet.

Aanschaf van een powerbank.

Het aanschaffen van een goede powerbank is lastiger dan het lijkt. Veel overdrijven de capaciteit van een powerbank enorm en wordt een 2600 mah powerbank verkocht als een 5600 mah of 6000 mah als 10400 mah. Dit komt doordat de vaak Chinese fabrikanten niet de echte capaciteit aangeven en de verkopers niets anders doen dan deze partijen importeren en doorverkopen.Ook de kwaliteit van deze Chinese groothandels is erg slecht. Hier hoeft u bij de powerbanks via Dashview niet bang voor te zijn. 

Wat op te laden met een powerbank?

Wat kan je opladen met een powerbank? Een breed scala aan artikelen is op te laden. Denk aan smartphone, tablet, fotocamera, navigatie, mp3 speler, videocamera, draagbare spelcomputer en nog meer. Samengevat, Zowat alle apparaten met een 5V input kunnen opgeladen worden met een powerbank.

Hoe werkt een powerbank? 

De meeste powerbanks bevatten één of meerdere Lithium-Ion batterijcellen. Deze functioneren vrijwel hetzelfde als de normale oplaadbare batterijen en zijn op te laden door middel van een USB-aansluiting en een adapter. Sommige powerbanks bevatten Lithium-Polymer batterijen.

Wat betekent de mAh aanduiding?

De afkorting mAh staat voor milliampère-uur, Dit betekent de totale hoeveelheid lading die bij 1 ampère in 1 uur heeft gestroomd. Het aantal mAh geeft dan ook de werkelijke capaciteit van een powerbank aan. Hoe hoger de mAh, hoe meer stroom deze kan leveren. De mobiele oplader kan dan vaker of sneller een smartphone of tablet opladen. 

Verliest een powerbank capaciteit

De meeste verkrijgbare powerbanks verliezen na het opladen hun capaciteit door langzaam leeg te lopen en moet u rekening houden met een kracht verlies tijdens de eerste 24 uur van 10 tot 15% Daarna is het ongeveer 2% per dag.

Welke batterijen bevat een powerbank

De meeste powerbanks bevatten Lithium-Ion 18650-batterij cells. De powerbanks van Lithium-Polymer zijn veel duurder. De afmeting van 18650-batterij is vast, namelijk een diameter van 18mm en hoogte van 65mm, vandaar ook de benaming. De meeste gebruikelijke mAh in de 18650-batterij gaat van 1.300 mAh tot 2.600 mAh. Er zijn ook 18650-batterij cellen die meer dan 2.600 mAh capaciteit hebben, maar ze zijn wel veel duurder, daarom worden ze ook minder gebruikt. Economische gezien zijn ze niet geschikt voor powerbanks. Sommige powerbanks claimen een capaciteit van 20.000 mAH of meer. Die moeten dan dus minstens 8 18650-batterijen bevatten, het is dan altijd goed je af te vragen of dat echt zo is. Let op de maten van de powerbank, kunnen daar 8 batterijen van 18mm bij 65mm inzitten.

Is de capaciteit aanduiding juist?

De meeste fabrikanten en webshops overdrijven de capaciteit van de powerbank, Zit vaak een groot verschil tussen de verkoop capaciteit en de werkelijke capaciteit! Om daar achter te komen, kan een consument het testen met zijn eigen telefoon. Dat is de reden waarom je niet vaak ziet dat een goed powerbank-merk zoals Dashview modellen heeft meer dan 16000 mAh capaciteit en die ook nog eens een handelbaar formaat hebben. Dat is ook de reden waarom onze 13000 mAh powerbank in staat is om ongeveer dezelfde capaciteit of meer te leveren als de 20000-50000 mAh powerbanks van andere of merkloze powerbanks.

Hoe laad ik mijn apparaat met de powerbank op?

Met de USB aansluiting/kabel kan je met de powerbank mobiele apparaten opladen Sluit de kabel waarmee je de smartphone of tablet oplaadt aan op de powerbank en deze begint meestal automatisch op te laden. Bij andere powerbanks zit een aan/uit knop waarmee het opladen gestart kan worden. Veel powerbanks hebben handige LED-indicators die aangeeft hoe vol de powerbank is. Sommige beschikken over een LCD scherm waarop de rest capaciteit is af te lezen.

Waarom zit er bijna nooit een lichtnetadapter bij powerbanks?

Powerbanks worden vaak alleen met een micro-USB / lightning kabel zonder lichtnetadapter geleverd. Dit omdat een powerbank wordt gebruikt om andere mobiele apparaten op te laden die vrijwel altijd geleverd zijn met een lichtnetadapter. Met deze kunt u dus ook simpel de powerbank thuis opladen. Dit bespaart onnodige kosten en kan de prijs laag blijven.

Is een powerbank te resetten?

U kunt het volgende doen om te powerbank te resetten: Druk op de aan/uit knop en houdt deze 15 seconden vast. Dan de powerbank zoveel mogelijk leegtrekken door deze een willekeurig apparaat op te laten laden (of meerdere). Volgende stap is het weer helemaal opladen van de powerbank. Afhankelijk van de gebruikte lichtnetadapter kan dit 6-12 uur in beslag nemen. Veel (merkloze) lichtnetadapters en kabels zijn maar 500 mA of 1A en dan duurt het nogal even. Ook de combinatie van een goede lichtnetadapter maar een slechte kabel werkt vertragend. Powerbank moet vervolgens weer normaal te gebruiken zijn.

Waarom zitten bij powerbanks vaak alleen een micro-USB kabel bij?

Dit omdat de meeste mobiele apparaten met een micro USB kabel werken. Iphone gebruikt een eigen lightning aansluiting. De kabel zijn echter erg duur en namaak kabels werken vaak niet. Apple blokkeert deze met het OS en ons advies is dan ook altijd om de eigen Iphone kabel te gebruiken welke moeiteloos functioneert met onze powerbanks.

Oplaadtijd van een powerbank. 

Dit is natuurlijk afhankelijk van de capaciteit en als voorbeeld de oplaadtijd van een 10000 mAh powerbank

~ 6 uur met 2,1A lichtnetadapter
~ 12,5 uur met 1A lichtnetadapter
~ 24 uur met 500 mA lichtnetadapter of PC USB

Veel (merkloze) lichtnetadapters en kabels zijn maar 500 mA of 1A en dan duurt het opladen aanzienlijk langer. Dit geldt ook voor het opladen met de USB output van een laptop. Ook de combinatie van een goede lichtnetadapter maar een slechte kabel werkt vertragend. Ook (extreme) temperatuur beïnvloed dit. 

Hoe lang moet je de powerbank opladen voor gebruik? 

Dit is afhankelijk van de werkelijke capaciteit en de oplaadmethodes. Hoe groter de capaciteit hoe langer het opladen duurt. Een powerbank hoeft natuurlijk niet helemaal vol te zijn om gebruikt te kunnen worden. 

Hoe vaak kan je met een powerbank een smartphone opladen? 

Het aantal keer dat een powerbank je apparaten kan opladen, is niet alleen afhankelijk van de werkelijke capaciteit van de powerbank. Of de powerbank een telefoon of tablet deels, geheel of meerdere keren kan opladen is afhankelijk van de capaciteit van de batterij van het apparaat dat je wilt opladen. Een oudere accu heeft veel minder capaciteit maar wel meer weerstand dan een nieuwere waardoor een standaard antwoord op deze vraag niet mogelijk is. 
Deze website gebruikt cookies, we slaan geen persoonlijke gegevens op.